top of page

Jak jsem si vyrobila levné domácí tekuté mýdlo

Na zajímavé stránky o home-made vychytávkách narážím co chvíli. Ovšem text, který sliboval tekuté mýdlo takhle levně, jsem si musela přečíst a posléze i vyzkoušet .

Základem je myšlenka velkého cenového rozdílu tekutého a tuhého mýdla, který je enormní. Kostka tuhého mýdla vyjde na pár kaček, zatímco tekuté mýdlo na několik desítek korun.

Co budu potřebovat na výrobu?

  • jedno tuhé mýdlo, které jsem koupila za 8,-Kč

  • struhadlo

  • glycerín - 50 ml za 40 Kč

  • 3 litry vody (+- 0,5 litru)

  • ideálně tyčový či jiný mixér

  • něco, do čeho mýdlo potom nalejete

Tuhé mýdlo nastrouhejte na největším struhadle na mýdlové piliny. Doporučuju rovnou vytáhnout největší hrnec, který doma máte, a dělat to v něm. V hrnci zalejete piliny vodou, přidáte 2 polévkové lžíce glycerínu a začnete zahřívat.

IMG_0344.jpg

Autorka receptu měla svatou pravdu - ta vůně, co se mi rozlinula po bytě, byla úžasná. Cílem je nyní piliny rozpustit. Po chvíli jsem měla pocit, že dělám něco špatně. Výsledkem byla bílá mýdlová voda – úplně tekutá! Nepanikařte, :-) takhle to vypadat má. Jakmile je rozpuštěno, tak odstavte a nechte do druhého dne odpočívat.

IMG_0353.jpg

Teprve po vychladnutí celá ta věc zhoustne. Když do hmoty ďoubnete lžící, tak v ní zůstanou cestičky a uvidíte jasně mazlavou mýdlovou konzistenci a ANO je to moc husté. Teď budete potřebovat toho cca půl litru vody navíc. Přilejte vodu, tyčovým mixérem promixujte a vlijte si do nachystaných lahví.

IMG_0152.jpg

Právě jste vyrobili cca 4 litry tekutého mýdla!! Gratuluju… :-)

Pokud Vás zajímá, co všechno si můžete udělat doma sami - potom doporučuji pro začátek tento odkaz: http://delamesitosami.cz/.

Co dalšího bych měla vyzkoušet? :-)


bottom of page